FAQ

Veelgestelde vragen

Baardtransplantatie FAQ

Algemeen

Ja, we gebruiken jouw eigen hoofdhaar als donorharen. Donorharen van een ander worden afgestoten door het lichaam, waardoor een baardtransplantatie niet mogelijk is. Er is echter een uitzondering en dat is bij eeneiige tweelingen. Omdat deze personen exact dezelfde DNA-code hebben, is het mogelijk om elkaars donorharen te gebruiken.

Ja, de donorharen op je achterhoofd groeien terug en na ongeveer 2 weken is er al zo goed als niet meer te zien dat je een baardtransplantatie hebt ondergaan. De eerste twee weken zal je te maken hebben met de gebruikelijke bijwerkingen, zoals roodheid, jeuk en zwelling op het achterhoofd.

Nee, je zult geen pijn ervaren tijdens de baardtransplantatie. De FUE-techniek is pijnloos en littekenvrij. Voordat we beginnen met de baardtransplantatie verdoven we eerst het donorgebied en daarna de baardstreek. De plaatselijke verdovingen kunnen wel als pijnlijk worden ervaren.

Wij maken gebruiken van de FUE-techniek. Deze methode is pijnloos en littekenvrij. Onze specialisten behoren tot de top op het gebied van baardtransplantaties en werken uiterst secuur om eventuele littekens te voorkomen.

De duur van een baardtransplantatie hangt af van het aantal grafts dat benodigd is om jouw gewenste resultaat te behalen. Een FUE-baardtransplantatie duurt gemiddeld 3 tot 9 uur. Onze specialisten nemen de tijd om elk haartje op een natuurlijke manier te implanteren in de baardstreek. De haartjes worden zorgvuldig in de juiste hoek geplaatst om de hoogste dichtheid te bereiken en om ervoor te zorgen dat alle haartjes in dezelfde richting groeien.

Het herstel van een baardtransplantatie is meestal probleemloos en met geen of  zeer weinig pijn. De bijwerkingen, zoals eerder beschreven, verdwijnen na een aantal dagen tot 14 dagen. Na deze periode is het mogelijk dat er nog sprake is van lichte roodheid. Met name cliënten met een zeer lichte huidskleur kunnen hier last van hebben. Tot slot is het herstel van een baardtransplantatie een individueel proces. Dat betekent dat het herstel mede afhangt van de leeftijd, levensstijl, voeding en zelfs het klimaat.

Ja, baardtransplantaties zijn veilig. Maar houd er rekening mee dat, net zoals bij elke operatie, er complicaties kunnen ontstaan. De FUE-techniek wordt beschouwd als een moderne en veilige techniek voor baardtransplantaties. De kans op ernstige gezondheidsrisico's is extreem laag en de hersteltijd is relatief snel.

De donorharen die worden verplaatst van het donorgebied naar de baardstreek worden permanent in je huid geënt, zodat je baard eruitziet en functioneert als die van iemand anders. Zodra je haar opnieuw is aangegroeid, zijn de resultaten natuurlijk en permanent. Schrik niet als je nieuwe baardharen na ongeveer 3 weken uitvallen. Dit is de zogenaamde 'shock loss' fase. De baard maakt zich na deze fase klaar voor een groeispeurt. Vanaf maand 3 start de groeifase. De baard begint nu echt te groeien en dikker te worden. Lees hier meer over welke resultaten je kan verwachten over een periode van 1 jaar.

Ja, het is mogelijk om een baardtransplantatie te combineren met een haartransplantatie. Echter is dit afhankelijk van de sterkte van het haar in het donorgebied. In sommige gevallen adviseren we om te beginnen met één transplantatie op basis van jouw voorkeur. In andere gevallen raden we een combinatie van baard- en haartransplantatie af. We kunnen je hierover adviseren tijdens een consult.

Na de baardtransplantatie

Ons advies is om tenminste 30 dagen na de baardtransplantatie je baard niet te scheren of trimmen. Je mag wel gebruik maken van een schaartje om je baard te knippen en onderhouden. Na 30 dagen kan je probleemloos je baard scheren en trimmen, zonder dat de nieuwe donorharen beschadigd raken. Je nieuwe donorharen functioneren en gedragen zich nu als normale baardharen. Twijfel je of je je kan scheren? Neem dan contact op met de arts.

Het donorgebied kan in principe na 14 dagen worden geknipt. Let hierbij goed op dat alle korstjes op het donorgebied zijn verdwenen. Ons advies is om de donorharen eerst goed uit te laten groeien voordat het geknipt wordt. We raden het ten zeerste af om een tondeuse te gebruiken op het donorgebied voor in ieder geval de eerste 30 dagen. Het is goed om te weten dat de scheermessen en tondeuses in een kapperszaak niet steriel zijn. Als je nog korstjes en/of een gevoelige huid hebt, kunnen niet-steriele instrumenten een infectie veroorzaken. Twijfel je of je naar de kapper kan of een tondeuse kan gebruiken op het donorgebied, neem dan contact op met de arts.

Zoals in het tabblad hierboven beschreven adviseren we ten zeerste om in ieder geval de eerste 30 dagen geen tondeuse te gebruiken. Het haar mag wel kort geknipt worden met een schaar.

Tijdens het genezingsproces is het dragen van hoofdaccessoires, zoals een pet, hoed of muts niet toegestaan voor in ieder geval de eerste 10 dagen na de baardtransplantatie. Op deze manier kan het donorgebied zo goed en snel mogelijk herstellen.

Op de dag van de behandeling mag je zelf rijden wanneer je naar de kliniek komt. Na de behandeling mag je echter niet zelf rijden. Zorg dus dat er iemand bij je is die je naar huis of naar een andere bestemming rijdt. De volgende dag mag je wel zelf rijden, indien je geen klachten hebt die het rijden kunnen belemmeren.

Het is erg belangrijk om de geïmplanteerde haren in baardstreek zo min mogelijk aan te raken, dus ook tijdens het slapen. Om deze reden moet je de eerste paar dagen tot een week op je rug slapen en het liefst met het hoofd getild in een hoek van 45 graden. Dit bereik je door te slapen op een hoge kussen of door 2 kussens op elkaar te stapelen. Deze manier van slapen verbetert het genezingsproces en helpt postoperatieve zwelling onder controle te houden. Zorg ervoor dat het beddengoed schoon is om mogelijke infecties te voorkomen. Je krijgt ook van ons een handdoek mee die je kan gebruiken voor over je kussensloop, zodat er geen bloedvlekjes komen op het kussensloop.

Was je gezicht niet op de dag van en de eerste dag na de behandeling. Je kan wel voorzichtig je ogen en gezicht boven de baardstreek verschonen met een washandje. Vanaf de tweede dag na de behandeling kan je je gezicht en donorgebied wassen met een speciale lotion en shampoo die je van ons meekrijgt. Je ontvangt hierover uitgebreide instructies van ons.

Week 1: de eerste week mag er niet gesport worden. Wandelen mag wel en is zelfs goed voor het bevorderen van de genezing.
Week 1 tot week 4: vermijd inspannende of veeleisende activiteiten. Laag inspannende activiteiten zoals wandelen, yoga en pilates zijn toegestaan. We raden aan om intensieve cardio- en krachttraining te vermijden in de eerste 4 weken.
Na 1 maand: na één maand kunnen alle sportactiviteiten weer worden hervat. Let alleen wel op dat direct contact met de baardstreek zoveel mogelijk wordt vermeden, zoals bij contactsporten.

Welke activiteiten moet ik vermijden na een baardtransplantatie?

  • Vermijd de eerste 2 weken direct zonlicht.
  • Vermijd de eerste 2 weken alcohol.
  • Rook niet tot minimaal 1 week na de baardtransplantatie.
  • Vermijd zware lichamelijke activiteiten in de eerste maand.
  • Vermijd het zwembad en de sauna in de eerste twee weken.

Meer vragen?

Ga naar onze pagina 'baardtransplantatie'.

BEN IK GESCHIKT VOOR EEN BAARDTRANSPLANTATIE?
  • De beste specialisten voor jouw behandeling. 15+ jaar ervaring & ISHRS-gecertificeerd.
  • Wij maken gebruik van de nieuwste technologie (FUE). Pijnloos en littekenvrij.
  • Na de behandeling ben je nog niet van ons af. Wij bieden liefdevolle nazorg.