Hoe krijg ik een volle baard? 5 manieren

Hoe krijg ik een volle baard

Hoe krijg ik een volle baard? 5 manieren

Hoe krijg ik een volle baard? Een vraag die speelt onder vele mannen onder ons. Veel mannen zijn niet in staat tot het groeien van een volle baard of weten niet hoe ze dit moeten bewerkstelligen. Laten we voorop stellen dat je baardgroei grotendeels genetisch wordt bepaald. Helaas kunnen we onze genen niet op zo’n manier manipuleren om meer baardgroei te genereren. Toch zijn er aan aantal mogelijkheden om de baardgroei te stimuleren. Na het lezen van onze 5 tips in dit artikel weet jij wat je kunt doen om een volle baard te krijgen.


1.      Laat je baard uitgroeien

De belangrijkste tip is om jouw baard uit te laten groeien. De fout die veel mannen maken is dat ze te snel hun baard willen scheren. Binnen de wereld van de baarden kennen we de belangrijke 4-weken regel. Deze regel houdt in dat je jouw baard eerst vier weken uit moet laten groeien voordat je er ook maar over nadenkt om het te scheren. De reden hiervoor is simpel. Het zorgt er namelijk voor dat je veel beter kunt zien wat voor potentie je hebt om een baard te laten staan. Na deze vier weken mag je vervolgens je baard hier en daar bijhouden, al is het beter om het nog langer uit te laten groeien.

2.      Eet jezelf naar een volle baard

Een goed dieet doet wonderen voor het laten groeien van jouw baard. Het lichaam heeft heel wat voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Deze voedingsstoffen worden onder andere gebruikt om de natuurlijke haargroei te stimuleren. Mocht je op dit moment een ongezond eetpatroon hebben, dan is verstandig om daar verandering in te brengen. Niet alleen voor je baard, maar ook voor je algehele gezondheid. Een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, goede vetten, vitamines en mineralen zorgt ervoor dat jouw lichaam in staat is om de haargroei te optimaliseren.

Een gezond dieet helpt de baardgroei te stimuleren.

Ongezond voedsel is dan weer niet goed voor de haargroei. Zeer vette producten of producten hoog in suiker, zoals fastfood en frisdranken, bevatten niet genoeg voedingsstoffen voor het lichaam om te kunnen gebruiken. Wil je dus een volle baard krijgen, dan is het belangrijk om te denken aan je voeding. Voeding is ook weer verbonden met de verhoging van het testosteron. Hier komen we straks op terug.

Voedingsmiddelen die de baardgroei ondersteunen:

  • Zoete aardappelen
  • Eieren
  • Spinazie
  • Kaneel
  • Lever
  • Oesters
  • Biotine-rijk voedsel, zoals noten, peulvruchten en volle granen.

3.      Testosteron verhogen en stress vermijden

Zoals we hierboven al kort hebben vermeld speelt testosteron een belangrijke rol bij de productie van haargroei. Wil je een volle baard krijgen, dan zal je er ook voor moeten zorgen dat je stress vermindert. Wanneer je over veel dingen strest, verhoog je het cortisol in je lichaam. Dit heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van testosteron. De stress kan ook het bloedvat vernauwen, waardoor het moeilijker wordt voor de voedingsstoffen in het bloed om bij de haarfollikels te komen. Dit is dan ook weer nadelig voor de haargroei in het lichaam. Stress kan worden onderverdeeld in korte en lange termijn stress. Het is van belang dat je de lange termijn stress weet te verminderen.

Sporten (met name krachttraining) zorgt voor een enorme boost aan testosteron.

Mannen die proberen een vollere baard te laten groeien moeten zorgen voor een goede nachtrust. Als je niet genoeg slaap krijgt, heeft dat direct invloed op je gezichtshaar. Dit maakt het voor het lichaam onmogelijk om een volle baard te groeien. Langdurige stress duurt een langere periode en kan er echt voor zorgen dat jouw baard achterblijft op de baarden van de rest van je omgeving. Begin met meditatie en zorg ervoor dat je minder gestrest wordt. Je zult verbaasd zijn hoeveel je gezichtshaar zal verbeteren nadat je stress uit je leven hebt kunnen zetten. Een goede en wetenschappelijke manier om angst en stress te verminderen is door middel van koude douches en/of ice baths. Lees hier alles over deze methode van de enige echte Wim Hof.

4.      Neem supplementen

Het is ook mogelijk om supplementen te nemen om de natuurlijke haargroei in het lichaam te stimuleren. Het stimuleren van de haargroei kan echt zo eenvoudig zijn als het nemen van supplementen. Het is belangrijk om te weten dat koper, zink, magnesium, vitamine B, ijzer, vitamine D en vitamine E allemaal een cruciale rol spelen bij de haargroei. Samen met deze supplementen is het verstandig om biotine elke dag in te nemen om je baard voller te laten groeien.

Andere supplementen die de volheid van je baard kunnen verhogen zijn vitamine B6 en C, evenals bèta-caroteen, brandnetel en lijnzaadolie. Het opnemen van supplementen in het dieet zal een positief effect hebben op je gezichtshaar, aangezien je de kwaliteit van het haar gelijk zal verbeteren. Ons advies is om te beginnen met een gelanceerd en gezond dieet. In de meeste gevallen heb je dan geen supplementen nodig. Daarnaast zijn er ook zoveel supplementen die kunnen bijdragen aan de haargroei, dat het moeilijk bepalen is welk supplement mogelijk voor jou werkt.

5.      Onderga een baardtransplantatie

Heb je er alles aan gedaan om een volle baard te laten groeien, maar wil het toch niet lukken?  Wees niet beschaamd. Zelfs als je alle bovenstaande tips hebt gevolgd, spelen genen nog steeds de belangrijkste rol bij het groeien van een baard. Door middel van een baardtransplantatie kan jij alsnog dé baard krijgen die je altijd al wilde.

Lees alles over de baardtranplantatie

Vermijd deze baardmythes

Naast bovenstaande tips is het tot slot handig om even naar de meest voorkomende baardmythes te kijken. We zien namelijk dat er een hele hoop verhalen rondgaan die gewoonweg niet waar zijn. Geloof jij nog in de onderstaande mythes?

Mythe 1 – Scheren laat je baard sneller groeien

Dit is een van de grootste mythes voor je baardgroei. Het scheren zorgt er alleen voor dat je jouw baard weer kwijtraakt. Er is dan ook geen enkel bewijst dat het scheren van je baard zou zorgen voor een betere baardgroei.

Mythe 2 – Baardgroei olie werkt

Alle baardzalfjes en pilletjes voor je baard worden niet ondersteund door de wetenschap. Dit betekent dan ook dat deze niet in staat zijn om jouw baard voller te maken. Wel is het mogelijk om bepaalde vitamines te slikken om je natuurlijke baardgroei te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan biotin, een specifieke stof die de natuurlijke haardgroei kan ondersteunen.

Mythe 3 – Een baard hebben is te warm

Dit is ook een mythe. Het is namelijk zo dat een baard juist zorgt dat UV-stralen niet meer zo snel op je huid terecht zullen komen. Hierdoor zal je minder last hebben van zweet tijdens een warme zomerdag.

Mythe 4 – Een baard jeukt

Hoewel een baard in het begin een beetje kan jeuken zal dit vanzelf weer weggaan. Dit is dan ook alleen in de eerste stadia van het groeiproces. Baarden die jeuken zullen eerder een teken zijn dat je jouw huid niet goed genoeg verzorgt. Ook heeft niet iedereen last van een ‘jeukende baard’.

Heb je een baard, maar last van kale plekken? Lees dan onze blog: Baard laten groeien op kale plekken.

Gratis consult

Share: